Sakarya Üniversitesi’nde israf karşıtı bir proje: Hayr’ola

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile İslam Ekonomisi ve Finansı bölümünde görev yapan genç akademisyenler ve öğrenciler hem israfı önleyecek hem de bursa ihtiyacı olan öğrencilere burs sağlayacak örnek bir projeye imza attılar. “Proje Hayr’ola” olarak isimlendirilen proje ikinci el eşyaların değerlendirilmesini hedefliyor. Birinci aşamada kullanılmayan veya artık ihtiyaç duyulmayan ikinci el kitap ve kırtasiye malzemeleri toplanılıyor. İkinci aşamada kullanıma uygun olanlar ayıklanarak üniversitede kurulan özel tezgâhlarda cüzi fiyatlarla satışa sunuluyor. Son aşamada ise buradan sağlanan gelir üniversite öğrencilerine burs olarak veriliyor.

İkinci el eşya kullanmaya pek çoğumuz burun kıvırabiliriz ama bu uygulama pek çok Avrupa ülkesinde oldukça yaygın. İsrafın tavan yaptığı bir dönemde çöpe atılan eşyaların değerlendirilmesi, halkımızın ikinci el eşya kullanımı konusunda farkındalığının artması ve yine üniversite öğrencilerine burs imkanı sağlaması açısından Hayr’ola örnek bir proje.

Bu güzel projenin ne zaman ve ne şekilde ortaya çıktığını; nasıl işlediğini daha detaylı öğrenmek amacıyla Proje Hayr’ola ekibinden Bünyamin Kayalı ile kısa bir mülakat gerçekleştirdik.

Öncelikle proje nasıl ortaya çıktı ve projenizin amacı nedir?

Projenin fikrini ortaya atanlar Sakarya Üniversitesi’nden iki hocamız. TÜBİTAK bursu ile İngiltere’de eğitim görmeye gittiklerinde burada ikinci el eşyaların geri dönüşümüne katkı sağlayan güzel bir sistemin oturduğunu görmüşler. İngiltere’de bu yapılara “Charity Shop” diyorlar. Bağış olarak kabul edilen ikinci el ürünler cüzi miktarlardan satışa sunuluyor ve toplanan gelir hangi hayır kurumu bu faaliyeti yapıyorsa onun faaliyetlerine harcanıyor. Hocalarımız bu kurumu araştırıp Türkiye’de yapılabilecek muhtemel bir örneği üzerinden bir model önerisi hazırladılar. Bununla ilgili çalışmalarını İstanbul’da, Bosna’da ve Lyon’da art arda düzenledikleri konferanslarda sundular.

Buralardan aldıkları geri dönüşlerle de projeyi geliştirip Türkiye’ye döndüklerinde Sakarya Üniversitesi hocaları ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan bir ekip kurdular. Benim de dahil olduğum bu ekip bir yıldır Türkiye’de kurulabilecek muhtemel bir yapı üzerinde çalışıyor. Bu eğitim öğretim yılı başlamadan üniversitemizin bize tahsis ettiği alanda bir uygulama çalışması başlattık.

Proje ne kadar sürecek? Belirli bir zaman sınırlandırması var mı?

Proje kendi kendini çevirebildiği sürece devam edecek. Bu sebeple herhangi bir zaman sınırlaması yok. Zaman içinde ekibin de genişlemesi ile üniversitede başka mekanlarda benzer uygulama çalışmaları yapmayı düşünüyoruz. Hatta projenin geliştirilmesi ile Türkiye genelindeki tüm eğitim kurumlarında aynı programın uygulaması yapılabilir. Şimdilik kitap ve kırtasiye üzerine olan ürün yelpazesi genişletilebilir. Bunların hepsi öncelikle yapılan gözlem ve araştırmalarımıza, ikinci olarak da imkanlara bağlı olan değişken durumda.

Kitaplardan toplanan paralarla ne yapmayı planlıyorsunuz?

Öncelikle projemizde sunulan ürünlerin ücretinin toplanması güven esasına dayalıdır. Örneğin üniversitede yapılan uygulamada kitapların başında her daim birisi beklemiyor. Projemizde görevli olan bursiyer öğrencimiz orada bulunsa bile hiçbir zaman ücreti elden almıyor. Ürünleri alan kişilerin ücretleri orada bulunan bir kutuya atması isteniyor. Para üstü gerekirse de yine kutudan kendilerinin alması bekleniyor. Ürünler üzerinde yazılı olan miktarlar onlar için belirlenen minimum bağış bedelidir. Genellikle üzerinde yazılı olan miktarın azlığı karşısında şaşıran ve bu miktardan daha fazlasını ödemek isteyenlerle karşılaşıyoruz. Projede toplanan bedelin bir kısmı tanıtım, nakliye vs. gibi proje giderlerine harcanıyor, kalan miktar üniversite öğrencilerine burs olarak veriliyor. Projemizin temel amacı bireylerin kullanmadığı eşyaları, onlara ihtiyacı olan bireylerin istifadesine sunmak. Şimdiye kadar gösterilen ilgi tahminlerimizin çok daha ötesinde, bu oldukça sevindirici. Zamanla projemizi geliştirip yaygınlaştırmak gayesindeyiz. Size de gösterdiğiniz ilgi dolayısıyla ayrıca teşekkür ederiz.

Kaynak: dünyabizim

Habere ulaşmak için tıklayınız.