Karz-ı Hasen KullanıcılarıEng

İlk Hikayemiz

Ahmed K., ülkemize göç etmek zorunda kalan milyonlarca Suriyeliden biri. Eşi ve üç kızı ile Sakarya’da yaşıyor. Anne babası da yakınlarında, ayrı bir evde hayatlarına devam ediyor.

Ahmed’le ilk tanışıklığımız İKSAR’ın da kurucularından olan bir üyemizin evini taşırken artan kartonları vesilesiyle oldu. Bir çoğumuz için ev taşımanın yorgunluğuyla birlikte hızlıca çöpe atılan ve bir fazlalık olan kartonlar, Ahmed için evine götüreceği rızkının kaynağını oluşturuyordu. İşte bu yeni taşınan evden artan kartonlar Ahmed ile tanışmayı ve ailesini yakından tanımayı sağladı.

Ahmed dilenmiyordu, daha çok karton toplayıp helalinden gelir elde etme derdindeydi. Birgün bu derdin peşinde giderken daha büyük bir araba ile daha çok karton toplayabileceğini düşündü ve bize başvurdu. İşte bu başvuru aslında İKSAR’ın temellerinin atılmasına, teoride bahsedilenlerin hayata geçirilmesinin önemine kapı araladı. Motorunu daha iyi bir araba ile değiştirmesi için, çoğunluğu ileride İKSAR’ın yönetimini oluşturacak kişilerden, zekat/bağış toplandı, eksik kalan kısmı ise Ahmed’e karzı-ı hasen olarak verildi. Ahmed bu paralarla yeni arabası için ihtiyaç duyduğu eksiği kapattı.

Noterde arabanın devrini yapmaya gittiğimizdeki mutluluğu, arabayla fotoğraf çekilirken ki heyecanı görülmeye değerdi. Aslında ihtiyaç duyduğu ve bizim verdiğimiz tutar çok küçük ama görece etkisi oldukça büyüktü.

Yeni arabasıyla birlikte Ahmed artık sadece karton değil, nakliyat işi de yapıyor ve daha çok gelir elde ediyor. Ayrıca verdiğimiz karz-ı haseni de taksitler halinde geri ödüyor ve ailesinin durumlarının düzelmesi, çocuklarının mutluluğu bize daha da cesaret veriyor.

Bu güzel örnek aslında Ahmed gibi birçok ailenin olduğu ve bu kişilere az da olsa karz-ı hasen ile destek verilince hayatlarında önemli değişimler olacağını gösteriyor. Bizler de daha çok kişiye ulaşabilmek ve kurumsal olarak bu faaliyetleri yayabilmek amacıyla İKSAR’ı kurduk ve faaliyetlerimizin temeline de yoksullara sadece finansman değil finans dışında da desteği içeren karz-ı hasene dayalı İslami mikrofinans programımızı koyduk.

İnşallah çok daha fazla kişiye ulaşabilir ve bu kişilerin kendi alınterleri ile ekonomik durumlarını iyileştirmelerine vesile olabiliriz.

Ahmed H.

Suriye’den ülkemize ailesi ile birlikte gelen Ahmed H.’nin üç çocuğu bulunuyor ve geçimini kağıt toplayarak sağlıyor. Kağıt toplama işine başlamadan önce inşaatlarda yevmiye ile çalışmış ancak birçok kez maalesef ödemesini alamamış. Bu nedenle, günlük kiraladığı bisikletle kağıt toplamaya çalışıyordu ancak bisikletle toplamak hem fiziken yıpratıcı hem de çok az miktarda kağıt toplamaya imkan sağlıyordu.
İKSAR olarak Ahmed’in hem daha da çok kağıt toplamasına hem de ailesinin ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olabilecek bir motor alabilmesi için karz-ı hasen verdik. Motoru da uygun bir şekilde temin etmesi için İKSAR yönetiminden sorumlular yardımcı oldu.
Motor alındığındaki heyecanını belki de bizlere söylediği şu sözler “Gece yarım saatte bir camdan aşağı bakıyorum orada duruyor mu diye.” ve whatsapp durum mesajında motorun alındığı hemen ertesi güne paylaştığı çocuklarının motora bindikleri fotoğraflar gösteriyor.
İKSAR olarak Ahmed’e helal rızıklar diliyor, sadece finansman açısından değil ailenin diğer ihtiyaçlarını da elimizden geldiğince karşılamaya çalışacağımızı belirtiyoruz. Gerek olursa siz paydaşlarımızın da maddi manevi desteklerini bu sayfadan talep etmek istiyoruz.

Ayşe A.

Ayşe Hanım, uzun yıllar mefruşat işi yapmış eşiyle beraber mefruşat dükkanı çalıştırmıştı. Adapazarı depreminden sonra bu işlerini bırakmak zorunda kaldılar. Şu an çalışmayan Ayşe Hanım, evinde isme özel bebek pikeler tulum battaniye işlemeleri, isim yazılı Amerikan servisler yapmak istiyordu. Bu ürünleri yapabilmek için evinde olan dikiş makinesinden çok daha kapsamlı bir makineye ihtiyacı vardı. Bu makinenin alımı için İKSAR’a başvuran Ayşe Hanıma karz-ı hasen desteği verdik. Kendisine bereketli kazançlar diliyoruz. Ayşe Hanım’a sipariş vermek için sayfasını ziyaret edebilirsiniz:

instagram.com/ervaceyiz_home/

Ayşe K.

Ayşe Hanım ailesi Akyazı’da yaşıyor. Üniversitede okuyan bir çocukları var. Eşi hastalığından dolayı çalışamadığından, evin geçimini Ayşe Hanım sağlıyor. Bir fabrikada asgari ücretle çalışan Ayşe Hanım, aynı zamanda kendi çevresine ve Akyazı’nın köylerine penye, çorap, iç giyim, kozmetik vb. ürünler satarak ailenin gelirini artırmaya çalışıyor. Ayşe hanım, yeterli sermayesi olmadığından ürün çeşidini artıramadığını, biraz daha sermayesi olursa ürün çeşidini artırabileceğini, böylece daha fazla ürün satabileceğini söyleyerek İKSAR’ın karz-ı hasen programına başvurdu. Biz de Ayşe Hanıma sermaye desteği verdik. İKSAR olarak kendisine bereketli kazançlar diliyoruz.

Gönül S.

Gönül Hanım, Adapazarı’nda yaşıyor. Gelinlik, kına kıyafetleri, abiye elbiseler dikiyor. Evinin altında yer alan dükkanı atölye olarak kullanıyordu. Atölyesini aynı zamanda dükkan haline getirerek diktiği ürünlerini sergileyebileceği bir hale getirmek istiyordu. Bunun için bir vitrin ve dükkanın içerisinde bazı tadilatlar yapmaya ihtiyacı vardı. Bu tadilatları yapabilmek için İKSAR’a başvurdu. Biz de ona karz-ı hasen desteği verdik. Kendisine bereketli kazançlar diliyoruz.

Hasan T.

Hasan Bey, Akyazı’da yaşıyor. Kendi minibüsü ile parekende olarak temizlik malzemeleri satıyor. 11 yıldan beri bu işi yapan Hasan Bey, Akyazı’nın 22 köyünde ürünlerini satıyor. Haftanın her bir gününü belli köylere tahsis etmiş. 11 yıldan beri aynı köylere aynı gün gittiğinden müşterileriyle yakın ilişki kurmuş. Köylüler Hasan beyin hangi gün hangi saatte köy meydanına geleceğini biliyor. Müşterileriyle yakın bir bağ kurduğundan veresiye satış da yapıyor. Fakat son zamanlardaki ekonomik durgunluk hem müşterilerini hem de kendisini etkilemiş. Veresiye sattığı bazı malların geri ödemesini vaktinde alamadığından bir nakit sıkışıklığına düşmüş. Elindeki temizlik malzemeleri de oldukça azaldığından yeni ürün alması artık elzem hale gelmiş. Malzeme alımında kullanmak için İKSAR’ın karz-ı hasen programına başvurdu. Biz de kendisine karz-ı hasen desteği verdik. Kendisine bereketli kazançlar diliyoruz.

Kefa A.

Kefa Hanım ülkemize göç eden milyonlarca Suriyeli’den biri. Suriye’nin Deyrizor şehrinden Sakarya’nın Hendek ilçesine göç etmişler. Kefa Hanım, bir oğluyla birlikte evli olan kızının evinde yaşıyor. Damadı inşaat işlerinde, oğlu ise bir fırında çalışıyor. Kefa Hanım, 40 senelik terzi. Suriye’de kendi terzi dükkanı varmış. Sakarya’da ise herhangi bir iş yapmıyordu. Kendi mesleğini kullanarak evin iaşesine katkıda bulunmak istiyordu. Daha çok Araplara yönelik kıyafetler dikebilmek için bir dikiş makinesi talep etti. Kendi istediği özelliklerdeki dikiş makinesini buldu, istediği türden kumaşların bulunduğu Şanlıurfa’daki kumaşçılarla bir akrabası aracılığıyla bağlantı kurdu. Biz de kendisine dikiş makinesi ve istediği türden kumaşları alabilmesi için karz-ı hasen desteği verdik. Kefa Hanım’a bereketli kazançlar diliyoruz.

Melek H.

Melek Hanım, Sakarya’nın Akyazı ilçesinde yaşıyor. Üç çocuğu var. Çocuklarından ikisi lisede, biri ilkokulda okuyor. Melek Hanım uzun yıllar tekstil fabrikasında çalışmış. Halen bir fabrikada asgari ücretle çalışıyor. Tekstil fabrikasında elde ettiği kabiliyetleri kullanarak bir dikiş atölyesi kurmak istiyor fakat makineleri temin etmek için gerekli olan sermayeye ulaşamıyordu. İksar olarak Melek Hanıma dikiş atölyesini kurması için destek verdik.; İKSAR’ın verdiği karz-ı hasenle bu planını hayata geçirdi.  Melek Hanım kişiye özel dikim işleri yapıyor ve instagram üzerinden ürettiği elbiseleri paylaşıyor. Melek Hanıma ulaşmak için sayfasını ziyaret edebilirsiniz:

instagram.com/melekbutikk1

Suna G.

Suna Hanım Adapazarı’nda yaşıyor. Geçen sene Mart ayında BAF giyimi kurarak, kendi diktiği ürünleri instagram üzerinden satmaya başladı. Diktiği ürünlerde polyester /pes /akrilik kumaşlar yerine, doğal, pamuklu kumaşları ve rahat kalıp modelleri tercih ediyor. Satışlarını instagram üzerinden yaptığı için ürünlerinde kullanılan kumaşların gerçeğe en yakın biçimde sunmanın önem arz ettiğini ifade ediyor. Mevcut durumda ürünlerini istediği gibi sunamadığını profesyonel bir fotoğraf makinesiyle ürünlerini gerçeğe daha yakın sunabileceğini belirterek, bir fotoğraf makinesi alımı için İKSAR’ın karz-ı hasen programına başvurdu. Biz de BÂF giyim ailesine istedikleri fotoğraf makinesini alması için destek olduk. İKSAR olarak kendilerine bereketli kazançlar diliyoruz.
BAF giyimin ürünlerini görmek için instagram sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
instagram.com/bafgiyim

tugba_h_1_1

Tuğba H.

Tuğba Hanım evde yaptığı kurabiyeleri müşterileri ile buluştuyor. İKSAR tarafından verilen karz-ı hasen ile kendisine yeni hamur makinesi aldı ve böylece ürün çeşidi ile üretimini artık daha da artırabilecek. İKSAR olarak kendisine hayırlı kazançlar diliyoruz. Tuğba Hanım’a sipariş vermek için sayfasını ziyaret edebilirsiniz:

instagram.com/hemdemkurabiye

Yasin Ş.

24 yaşındaki Yasin Bey, PVC pencere sistemleri yapan bir firmadaki 11 yıllık çalışma tecrübesinden sonra Karasu’da kendi işini geçen yıl kurdu. Şensöz Yapı isimli firması ile daha çok cam balkon sistemleri üzerine yoğunlaşıyor. İşinde kullandığı eski kamyonetin yerine işletmesinin süreçlerini daha iyileştirmek için yeni bir kamyonet almak istedi ve eksik kalan kısmını karşılamak için İKSAR karz-ı hasen programına başvurdu. Yasin Bey’e ihtiyaç duyduğu karz-ı haseni verdik. Kendisine yeni kamyonetiyle bereketli kazançlar elde etmesini diliyoruz.

Zafer A.

Zafer Bey, kardeşi ve babasıyla birlikte bir ayakkabı dükkanı işletiyorlar. Son dönemlerde yaşadıkları nakit sıkışıklığından dolayı dükkanlarına yeni mal alma konusunda sıkıntılar yaşıyorlardı. Yeni mal alarak ürün çeşitlerini artırmak, böylelikle yaklaşan Ramazan bayramında daha iyi satış yapmayı hedefliyorlardı. Dükkanlarına yeni mal alabilmek için İKSAR’ın karz-ı hasen programına başvurdular. Biz de onlara karz-ı hasen desteği verdik. Kendilerine bereketli kazançlar diliyoruz.

Gülşen E.

Gülşen Hanım evinde piko işleri yapıyor ve çevresine satıyordu. İşinde oldukça mahir olan Gülşen Hanım çevresindeki siparişlere yetişemiyordu. Elindeki makineyle ürünlerini üretmesi fazla zaman aldığından ürünlerini daha hızlı yapabileceği fabrika tipi bir makine almak istiyordu. İkinci el olarak bulduğu fabrika tipi piko makinesi almak için destek olduk. Kendisine bereketli kazançlar diliyoruz. 

Zeynep K.

Zeynep Hanım  hobi olarak el işleri ile uğraşıyordu. Takı tasarımı olarak nakışlı kolye,yüzük,küpe ve bileklik gibi ürünler yapıyor. Aynı zamanda örgü ile de çanta tasarımları yapıyor. Kendine yaptığı ürünler yakın çevresi tarafından beğenilince o da bu işi kendine meslek edinmek istedi. Eşinin de desteği ile geçen yıl Eylül ayında instagram hesabı açarak yaptığı el emeği ürünleri satışa sunmaya başladı. Daha fazla kitleye ulaşabilmek ve ürünlerimi insanların yakından görerek alabilmesini sağlamak için  “El Sanatları Festivallerinde” ürünlerini satmaya karar vermiş. Bunun için gerekli olan malzemeyi satın alması için gerekli olan sermayeyi sağlayabilmek için İksar’ a başvurdu. Biz de Zeynep Hanım’a karz-ı hasen desteği verdik. Kendisine bereketli kazançlar diliyoruz. Zeynep Hanım’a sipariş vermek için sayfasını ziyaret edebilirsiniz: 

instagram.com/renklerindunyasiatolye/

Cemal T.

Cemal Bey, geçimini hurdacılıkla sağlıyor. Her sabah kamyonetiyle Sakarya’nın muhtelif yerlerini dolaşarak hurda topluyor. Topladığı hurdaları eritiyor, para edecek olan kalan kısımlarını satıyor. Her zaman cebinde yeterli nakit olmadığından hurda toplamak için dolaştığı yerler daha dar bir çevreyi kapsıyor. Daha farklı yerlere, civar köylere, ilçelere giderek hurda toplarsa daha kaliteli hurda toplayabileceğini ifade ederek karz-ı hasen programına başvurdu. Biz de ona bir nevi işletme sermayesi desteği verdik. Kendisine bereketli kazançlar diliyoruz.  

Nuray S.

Geçimini hayvancılık yaparak sağlayan Nuray Hanıma büyükbaş hayvanlarına saman alması için karz-ı hasen desteği verdik. 

Yusuf Ç.

Konfeksiyon (bayan giyim)  dükkanı olan Yusuf Bey’e kurban bayramı öncesinde ürünlerini çeşitlendirmesi için karz-ı hasen desteği verdik. 

Mahmut H.

Suriye’den ülkemize gelen göçmenlerden olan Mahmut H.’ye geri dönüşüm malzemeleri toplamasını sağlayacak küçük bir elektrikli motor alması için karz-ı hasen desteği verdik. 

Samet G.

Erenler ilçesinin bir köyünde ikamet ediyor. Asgari ücretle bir fabrikada çalışıyor. Aynı zamanda büyükbaş hayvan bakarak gelirini artırmaya çalışıyor. Samet Bey’e karz-ı hasen desteği vererek bir büyükbaş hayvan alımı ve ahırını onarmasına yardımcı olduk. 

Levent E.

Sakarya’nın merkez ilçelerinden birinin köyünde ikamet ediyor. Akşamları köyün kahvesinde çalışıyor. Ayrıca iki ineğinden elde ettiği sütü satarak geçimini sağlıyor. Levent Bey’e üçüncü ineğini alması için destek olduk. 

Mehmet B.

Akyazı’nın bir köyünde ikamet eden Mehmet Bey’e büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinde kullanması için karz-ı hasen desteği verdik. 

Oğuzhan K.

Genç girişimci adayı Oğuzhan kardeşimize al-götür tarzında hizmet veren mütevazi kafesini açması için destek verdik. Verdiğimiz karz-ı hasen, kafenin tadilat/restorasyonunda kullanıldı.

Enes M.

Enes işletme birinci sınıf öğrencisi. Babasına ait olan pazar tezgahının atıl kalmaması ve kendi harçlığını çıkarmak için pazar tezgahını kullanmaya karar verdi. Biz de tezgahta satacağı ürünleri satın alması için karz-ı hasen desteği verdik. Enes şimdi Cumartesi günleri kurulan pazarda hem harçlığını çıkarıyor, hem de okuduğu bölümün pratiğini yapmış oluyor.